ZaailingenPocketPark Kokkenhoflaan

Kokkenhoflaan, 3513 GP Utrecht

ZaailingenPocketPark

De opening van de GroenmoetjeDoen!-dag ism Utrecht Natuurlijk 13 juni om 12 uur zal hier plaatsvinden door wethouder Lot van Hooijdonk.

Verdere ontwikkeling van het ZaailingenPocketPark is die dag gepland. We spreken niet zozeer van een onderhoudsdag, dat is te statisch maar een ‘groen-ontwikkelingsdag’. De vorm van een ZaailingenPocketPark ontwikkelt zich in de tijd, dynamisch.

Noordse Park in Pijlsweerd

Het Noordse Park is een klein park in Pijlsweerd, tussen de Oudenoord, het spoor en de Vecht. Meer dan tien jaar geleden zette een groep actieve buurtbewoners zich in om van het Noordse Park een prettigere verblijfsplek te maken. In samenwerking met architect Mariken van Nimwegen zetten zij een gefaseerde renovatie in gang. Er kwamen bijvoorbeeld mooie herkenbare entrees, nieuwe beplanting, een voetvalveldje met kunstgras – superpopulair, dagelijks in gebruik door jong en oud – en een speelpleintje met nieuwe speeltoestellen er vlakbij.

ZaailingenPocketPark Kokkenhoflaan aan de rand van het park

Wat is dit project?
Een ZaailingenPocketPark zou je kunnen zien als een kleinschalig natuurlijk landschapje in een stedelijke omgeving. In een ZaailingenPocketPark wordt niets geplant maar wordt ruimte gemaakt voor de spontaan opkomende zaailingen van bomen, heesters en bodemplanten, zodat deze met een minimale begeleiding en een afgestemd beheer tot ontwikkeling kan komen. Het wezenlijke verschil met het wel bekende TinyForest is dat een TinyForest vol wordt geplant met diverse soorten waardoor de natuurlijke dynamiek van de plek in een bepaalde richting wordt gestuurd. In een ZaailingenPocketPark wordt de natuurlijke dynamiek van de plek vanuit zijn eigenheid ingezet en gevolgd om zo tot een gebiedseigen ecologisch evenwichtige omgeving uit te groeien.

Meer duurzaam dan een TinyForest omdat het gebruik maakt van het aanwezige ‘ herstellend vermogen van de natuur’ en het bijna geen investeringen vraagt. Lees verder
Hans van Lunteren is de drijvende kracht achter dit project. Lees ook het artikel in Oase

http://www.hansvanlunteren.nl/