Tuinen van Tolsteeg

Tuinen van Tolsteeg

Waar: Saffierlaan 10 in Utrecht

Op 11 juni 2017 open van 13 – 17 uur

wat te doen:    vrijwilligers vertellen over de achtergronden van de tuinen. In de tuin is een speurtocht uitgezet.  Er zijn planten te koop en je kunt je eigen kruidenthee samenstellen

–              groene paradijsjes om te genieten, te leren en elkaar te ontmoeten
–              subtropische binnentuin waarin planten zichzelf voorstellen
–              buitentuin met vlindertuin, moestuinbakken en borders vol bijzonderheden
–              onderhouden door bewoners De Saffier/Tolsteeg samen met buurtbewoners
–              project is gestart in 2012 en nog vol nieuwe ontwikkelingen
–              jonge starters, buren én senioren onderhouden samen de tuinen

binnentuin:
Na een aTolsteegbinnenanlooptraject met proefeilanden en onderzoek werd in 2015 in het atrium van woonzorgcentrum Tolsteeg –  in samenwerking met senior bewoners, buren, familie, vrienden en professionals – een subtropische binnentuin geopend door burgemeester Jan van Zaanen. In de tuin vind je meer dan 50 verschillende plantensoorten, waaronder 5 soorten palmen en een Strelitzia – de paradijsvogelbloem –  die 10 meter hoogkan worden en nog veel meer … ter verwondering en inspiratie.

De tuin is in 2016 uitgebreid met balkontuinen op 5 verschillende verdiepingen. Ook zijn er unieke kweektafels te zien op de 5 de verdieping. De tuin wordt onderhouden door een bewoners onder begeleiding van de Stichting De Tuinen van Tolsteeg. Bijzonder zijn de moeilijke omstandigheden: het atrium is onverwarmd en de lichtinval komt alleen van boven. De keuze van planten is dus behoorlijk beperkt.

De planten stellen zich voor in een galerij van posters !  Heel leerzaam en toegankelijk.


buitentuin:
In 2016 nam De Tuinen van Tolsteeg in opdracht van Socius Wonen het onderhoud van de buitentuin over, na het vertrek van de oudere bewoners in de zorgvleugel. Hier wonen nu jonge starters. Jong en oud helpen de tuin te onderhouden en nieuw leven in te blazen. Dat gebeurt samen met buurtbewoners in projectdagen.  tolsteegbuiten

Een van de eerste aanwinsten waren de verhoogde borders van steigerhout. Op maar liefst 30 m2 worden groenten en kruiden gekweekt op ecologische wijze. Door de hoogte van 60 cm kunnen ouderen helpen tuinieren. Ook werd er een bessenbosje toegevoegd aan de tuin en werd de vlinder- en bijentuin opnieuw ingeplant.  In 2017 zijn kunstig vormgegeven wilgenschermen gevlochten van wilgentenen, met paard en wagen gebracht vanuit Bloeijendael.  En er zijn nog veel meer plannen, zoals de gebogen pergola vol geurende rozen en kamperfoelies die met burendag wordt aangelegd.

Kom je ook op 11 juni naar de GroenmoetjeDoen!-dag in de Tuinen van Tolsteeg?

Wij zijn aanwezig van 13 tot 17 uur, er is genoeg te zien! Rondleiding in de tuin door Paul van Kan om 13 uur en 15 uur, Fiets daarna mee naar de Riddertuin en eindig om 14 of 16 uur bij het project vegroening van de Singel (start Louis Hartloper complex)
logoTvT

Tot ziens in de Tolsteeg tuin!

https://www.facebook.com/tuinenvantolsteeg

info@tuinenvantolsteeg.nl

contactpersoon:   tuincoördinator Paul van Kan  info@paulvankan.eu
meer informatie:   Stichting De Tuinen van Tolsteeg  www.tuinenvantolsteeg.nl