21-3-23 Het Wilde Stadscafé

De stad als leefomgeving voor dier en mens

21 maart 2023, van 20:00 tot 21:30 | Bibliotheek Neude – Laboratorium

Kosten: Gratis wel reserveren

Elke maand is er Het Wilde Stadscafé over een actueel groen onderwerp. Dit keer gaat het natuurcafé over de stad als leefomgeving voor dier en mens. Luister en praat mee! Deze maand is Maarten Reesink te gast. Hij neemt je mee in de discussie of de leefomgeving van het dier in de stad zomaar verstoord mag worden door nieuwbouw.

Maarten Reesink is verbonden aan de afdeling Mediastudies en het Instituut voor Interdisciplinaire Studies (IIS) van de Universiteit van Amsterdam, waar hij college geeft over Dier-Mens Studies, dat zich bezighoudt met de diverse relaties tussen mens en dier. 

Nederland, Amsterdam, 9 september 2008 Maarten Reesink, kat, kater, poes, Piep Foto: Thomas Schlijper

In 2021 schreef hij ‘Dier en Mens: de band tussen ons en andere dieren’. Waar de relaties met dieren eeuwenlang hiërarchisch waren is dat nu anders. Dieren blijken ook taal en cultuur, ideeën en gevoelens te hebben. Nieuwe inzichten vanuit diverse disciplines – filosofie, kunst, sociologie, recht, biologie en meer – komen in dit boek bij elkaar. 

Het Wilde Stadscafé wordt georganiseerd door groene organisaties in Utrecht in samenwerking met de bieb. Het programma wordt samengesteld door Utrecht Natuurlijk, GroenmoetjeDoen! en Milieucentrum Utrecht en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht.  De gesprekken staan onder leiding van de eigenzinnige debatdame Elisabeth van den Hoogen.