Locatie Zonstraat 21-23/ Abstederdijk 159

GroenmoetjeDoen! dag 13 juni 2021 vanaf 13.30 uur open
DSC05663

 

 

 

 

Tuindersvereniging Abstede

Het Minstroomgebied is nu gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Het college heeft het Minstroomgebied op 26 april 2013 DSC06567aangewezen als gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Het is de eerste keer dat dit in Utrecht gebeurt. Het gebied langs de Minstroom en bij de Abstederdijk is een uniek en gaaf bewaard gebleven hoveniersgebied net buiten de binnenstad. De oude historische structuren van Abstederdijk en Notebomenlaan met hun karakteristieke eind 19e eeuwse en vroeg 20e eeuwse bebouwing maken onderdeel uit van de cultuurhistorische waarden. Dat geldt ook voor de historische  hovenierswoningen en boerderijen, waarvan sommige heel oud zijn en vaak reeds beschermd als gemeentelijk of rijksmonument. Vanaf de middeleeuwen wordt in Abstede al groenten verbouwd.

Aan de Tuindersvereniging Abstede is in 2012 het Internationaal Certificaat Natuurlijk Tuinieren toegekend. ”Le diplôme pour un jardinage respectueux de la nature” is een internationaal eerbewijs aan volkstuincomplexen die zich op een bijzondere manier inzetten voor natuurlijk en duurzaam tuinieren. Op deze dag kunt u kennis maken met een aantal projecten die gezamenlijk zijn uitgevoerd: takkenrillen, stapelmuurtjes, nestkasten, egelkasten, rommelhoekjes en heemtuintjes. Behalve het drinkwater is het water dat op de tuinen gebruikt wordt afkomstig uit de Minstroom, energie wordt opgewekt met zonnepanelen en het tuinhuis de Gladjool wordt verwarmd met hout afkomstig van het complex.

Bewonder de tuinen van Tuindersvereniging Abstede 

Op de GroenmoetjeDoen!-dag Vergroen je Stad op 13 juni 2021 krijg je uitleg hoe je in de groententuin (of elders), een composthoop, bijenhotel en egelhut maakt in.

Tuindersvereniging Abstede

/ Tuindersvereniging Abstede