De opening van de GroenmoetjeDoen!-dag 2024 zal in de Alexandertuin (Kanaleneiland) door wethouder Dennis de Vries plaatsvinden om 10.30.

Vervolgens fietsen we met hem langs de school tuin KBS Het Schateiland, daarna gaan we naar wijkspeeltuin de Boog, die samen met de school uit de Dichterswijk een groen-klimaatadaptief project gedaan heeft.

Om 12.15 bezoeken we de 61 bomen van het Bomenbal dat op 22 april geopend is en die tot eind september 2024 blijven staan. Daarna houdt Marit Overbeek een presentatie over Klimaatadaptatie in de bibliotheek op het Neude, waar ook een tentoonstelling is over klimaatadaptatie en scholen door Timon Vader met foto’s van Joyce Parlevliet (de tentoonstelling begint al op 2 juni).

In het Zwarte Water houdt Singel030 een workshop over het aanplanten van groen in het water. De studenten van het Tuindorp West doen mee aan het een speciaal project over Klimaatadaptatie en Sociale cohesie. Het OPDC van Lieflandlaan gaat als heerlijke hapjes maken met zelfgekweekte kruiden.

In Noordoost is de Duurzame huizenroute, waarbij ook klimaatadaptieve tuinen te bezichtigen zijn. De route van de wandeling van de Groene Vrouwen van Wittevrouwen zal op de website te vinden zijn. Programma Bikkershof, ’t Lachende Paard, Tuinenpark de Driehoek, de Pioniers, Ons Buiten en zusterpark Voordorp volgen.

Inspiratietuinen op Stadsboerderij Griftsteede

Op Stadsboerderij Griftsteede, aan de rand van het Griftpark, kan je verschillende inspiratietuinen vinden bij de dierenstallen. De tuinen zijn ontworpen door tuinarchitect Paul van Eerd en worden onderhouden door de tuinvrijwilligers van Griftsteede. De tuinen bevatten veel verschillende voorbeelden en inspiratie over hoe jij je voor- of achtertuin kan inrichten.

Klimaatbestendig of diervriendelijk

De tuinen staan vooral in het teken van klimaatbestendigheid en diervriendelijkheid. Je kan verschillende voorbeelden vinden van een klimaatadaptieve inrichting. Denk hierbij aan een sedumdak of een regenton, maar ook aan verkoelende elementen zoals muurbegroeiing. Ook kan je inspiratie opdoen over hoe je tuin diervriendelijk in te richten, bijvoorbeeld met doorgangetjes in je schutting, een egelhuisje, een vijvertje, bijenhotels, en insectenvriendelijke, inheemse planten.

Informatie & activiteiten

Op de wanden bij de tuinen hangt meer informatie over deze onderwerpen. Ook is het altijd mogelijk om een van onze medewerkers of vrijwilligers in de paarse bovenkleding te vragen om tips, ze helpen of verwijzen je graag verder. Daarnaast is het ook nog mogelijk om deel te nemen aan activiteiten van Utrecht Natuurlijk. Door het hele jaar heen organiseren we activiteiten, niet alleen over tuinieren maar ook over (stads)natuur, biodiversiteit, gezond voedsel, en meer. Kijk op utrechtnatuurlijk.nl/activiteiten voor een compleet aanbod.

Het aanleggen van een geveltuin draagt bij het vergroenen van de stad. Hoe meer bewoners geveltuinen aanleggen, hoe groener de stad en hoe groter de biodiversiteit.

Geveltuinen op Stadsboerderij Gagelsteede

Op Stadsboerderij Gagelsteede in Overvecht kun je sinds dit voorjaar drie voorbeeldgeveltuinen bewonderen. Eén geveltuin in de zon, één in de schaduw en één in de halfschaduw. De keuze voor de planten in deze geveltuinen hangt af van hoeveel zon de planten nodig hebben. Elke geveltuin heeft een andere opsluitband; één van rechtopstaande tegels, één van rechtopstaande klinkers en één van houten balken. Alles is mogelijk. Met deze voorbeeldgeveltuinen maken we het je makkelijk.

Informatie en inspiratie

Bij de geveltuinen hangen informatieborden en flyers. Kom te weten welke stappen je moet nemen en welke voorwaarden de gemeente aan een geveltuin stelt.

Als je geen inspiratie hebt bij de plantenkeuze, kies dan eenvoudig de planten uit een van de voorbeeldgeveltuinen. Ga voor de geveltuin die dezelfde ligging heeft als bij jouw woning: in de zon, schaduw of halfschaduw. En maak gebruik van het plantenoverzicht.

Wateroverlast of watertekort?

Soms valt er zoveel water dat er sprake is van wateroverlast. Op andere momenten is er een watertekort en is er droogte. Maak gebruik van het regenwater dat is opgevangen in een regenton tijdens natte periodes en gebruik dit water tijdens droge periodes. Op Stadsboerderij Gagelsteede zie je een hoge smalle regenzuil. Zo kunnen we veel regenwater opvangen en neemt het maar weinig grondoppervlakte in.

Voor nog meer informatie en tips over wat te doen bij wateroverlast of watertekort, check je de informatieborden met de verwijzingen naar nuttige informatieplekken of neem je betreffende flyers mee.

Kortom redenen genoeg om vandaag naar Stadsboerderij Gagelsteede te fietsen of lopen en je te laten inspireren voor een geveltuin.

Ook de rest van het jaar ben je natuurlijk welkom op Stadsboerderij Gagelsteede om je te laten inspireren.

Wilgenhof: tijd: 10-14 uur

Plaats: De Wilgenhof, Cremerstraat 376

Activiteiten: rondleidingen, live muziek, kinderactiviteiten, theezakjes maken, kunst, etc.

In Oost kan je naar ATV Absteede en de tuinen aan de Minstroom

Genoeg te doen op de GroenmoetjeDoen!-dag 2024. Locaties worden nog aangevuld!